Smiltsērkšķu ogas – īsta vitamīnu bumba!

Smiltsērkšķis jau gadsimtiem ilgi ir uzskatāms par vērtīgu ogu ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Skaistumkopšana, ēst gatavošana un medicīna ir izplatītākie smiltsērkšķa pielietojuma veidi. Varētu šķist, ka šī oga ir kļuvusi par modes kliedzienu, jo cilvēkam tā ir pazīstama jau no senajām civilizācijām. 21.gadsimtā var pavisam viegli aizmirst par to, ka mums apkārt ir atrodami dažādi vērtīgi augi, kuri, iespējams, pat aug netālu no mājām.

Smiltsērkšķu popularizēšana pēdējos gados ir ļāvuši šai odziņai atgriezties no aizmirstības. Šīs ogas var lasīt paši, un var iegādāties to izstrādājumus tirgū vai veikalos, un tālāk tos izmantot pēc sirds patikas. Arī interneta sniegtās priekšrocības palīdz smiltsērkšķus pirkt un pārdot savā starpā.

PUTNU, LIELLOPA UN CŪKGAĻAS ĒDIENI UN SMILTSĒRKŠĶI.
Medicīna un pārtika bija izplatītākās nozares, kurās senās civilizācijas cilvēki izmantoja smiltsērkšķu ogas. Smiltsērkšķu ogas ir lieliska piedeva gan pamatēdieniem, gan receptēm. Iespējas smiltsērkšķi izmantot desertiem, netrūkst. Lielisks pankūku pildījums, želeja un marmelāde, kas noteikti iepriecinās arī mazos ēdājus, pīrāki, kokteiļi un tējas, smūtiji – šo sarakstu varētu turpināt un turpināt. Pamatēdienos smiltsērkšķus var lieliski kombinēt ar putnu gaļas ēdieniem kā piedevu, salātos, čatniju gatavošanai un smiltsērkšķu marinādes un mērces garšos lieliski ar cūkgaļu un liellopa gaļu. No smiltsērkšķiem ir iespējams pagatavot arī etiķi, ar koapslacīt salātus un uzlabot ēdiena kopējo garšu.
Ziemas krājumu gatavošanā, smiltsērkšķis var būt lielisks palīgs. Etiķis, ievārījumi, dažādi marinējumi un ilgi uzglabājamas mērces sniegs vitamīnu devu un energiju pat vissaltākajā ziemas laikā.

SMILTSĒRKŠĶU SULAS UN EĻĻAS VEIKALOS.
Sula un eļļa ir populārākie produkti, kas tiek gatavoti no smiltsērkšķiem. Gan sula, gan eļļa var kalpot gan kā pamats, gan kā piedeva dažādu ēdienu gatavošanā, vai arī skaistumkopšanas līdzekļu gatavošanā un uztura bagātināšanai. Sulu un eļļu koncentrātus nepieciešams lietot pavisam nedaudz, līdz ar to tas būs lielisks ieguldījums ne tikai gardu ēdienu gatavošanai, bet arī imunitātes uzlabošanā. Kā jaunums tirgū ir parādīušies saldēti sulu kubiņi, kurus var lietot pēc sirds patikas, turklāt, tie ir
viegli un ilgi uzglabājami. Puslitra pudele ar sulu visbiežāk maksā vidēji 3 eiro un 50 centi, taču saldētie kubiņi 5 eiro. Smiltsērkšķu eļļa maksā nedaudz vairāk – vidēji 8 eiro par 250 mililitru iepakojumu. Jāpiebilst, ka pērkot vairumā, cena par vienību būs zemāka, urklāt, produkcija ir viegli un salīdzinoši ilgi uzglabājama.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *