SMILTSĒRKŠĶU OGU PIELIETOJUMS

Viena no Latvijas dabas bagātībām – smiltsērkšķis, pēdējos gados ir atkal kļuvis aktuāls un cilvēki steidz to uzņemt savā uzturā un visādi citādi izmantot savas veselības un labsajūtas uzlabošanai.Lai arī par smiltsērkšķiem ikdienā dzirdam salīdzinoši nesen, tas nebūt nav modes kliedziens. Latvietim šī oga ir pazīstama jau gadu simtiem, taču, dzīvojot modernajā 21. gadsimtā, nereti piemirstam par visu to labo, kas mums ir apkārt, jo piedāvājumu ir daudz un vilinoši, taču, ne vienmēr tie ir visparezākie un vajadzīgākie. Smiltsērkšķu ogas noteikti tās uz kurām varētu attiecināt teicienu par visu jauno, kas ir labi aizmirsts vecais. Smiltsērkšķu prioduktus ir iespējams iegādāties un izmantot ne tikai uzturā, bet arī skaistuma kūrēs un rituālos. Mūsdienās dažādus smiltsērkšķu ogu izstrādājumus ir iespējams iegādāties gan bio veikalos, tirgū un arī pie ražotājiem, pasūtot preces internetā ar piegādi mājās vai uz tuvāko pakomātu.

Jau no seniem laikiem šīs ogas un to izstrādājumus izmanto gan medicīnā, gan uzturā un skaistumkopšanā. Smiltsērkšķa ogas var izmantot ne tikai dažādos desertos, bet arī pamatēdienu gatavošanā. Ogas var ēst tā pat vien, tikai jāatceras, ka tās ir skābenas, vai arī izmantot kā pildijumu pankūkās, gatavot dažādus dzērienus, sakaltēt. Smiltsērkšķi būs kā lieliska piedeva arī dažādos smūtijos, kas pēdējā laikā ir kļuvuši ļoti populāri. Smiltsērkšķu pīrāgs noteikti nevienu saimnieci neatstās bez komplimentiem. Skābās ogas, arī dzērvenes un brūklenes, ir lieliska pamatēdienu sastāvdaļa. Gaļas ēdieni iegūs patīkamu garšas buķeti, ja tiks pasniegti kopā ar smiltsērkšķu mērcēm un čatnijiem. No smiltsērkšķiem ir iespējams gatavot etiķi, ko izmantot ikdienā ēdienu garšas uzlabošanā vai arī sasmalcinātās ogās marinēt gaļu un zivis. Šīs ogas noteikti uzlabos garšu un papildinās tās buķeti arī jebkurā veģetāriešu un vegānu maltītē. Ziemas mēnešos ir iespējams našķoties ar iepriekš sagatavotiem ievārījumiem un konservējumiem, kā arī smiltsērkšķu eļļu pašu izmantot kā vienu no konservantiem.

KĀDA IR SMILTSĒRKŠĶU PRODUKTU CENA?
Sula un eļļa ir populārākie produkti, kas tiek gatavoti no smiltsērkšķiem. Abi šie produkti kalpo par pamatu dažādu citu ēdienu un konservējumu pagatavošanai, turklāt, izmantojami arī kā uztura bagātinātāji un skaistumkopšanas komponenti. Sulu un eļļu koncentrātus nepieciešams lietot pavisam nedaudz, līdz ar to tas būs lielisks ieguldījums ne tikai gardu ēdienu gatavošanai, bet arī imunitātes uzlabošanā. Ir iespējams iegādāties arī ogas un jau saldētus smiltsērkšķu sulas kubiņus. Cenas ir sākot no 3,50 eur par puslitra pudelīti ar sulu vai nepilniem pieciem eiro par saldētiem kubiņiem. Smiltsērkšķu eļļa maksā nedaudz vairāk – vidēji 8 eiro par 250 mililitru iepakojumu. Iegādājoties smiltsērkšķu izstrādājumus vairumā, cena būs zemāka.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *